Du kan själv installera och använda Quad Tone Rip QTR mot en Epson skrivare för att skriva ut orginal för uv belysning eller negativ för olika ädelförfanden eller traditionella papperskopior. Rippen är gjord för att skriva ut svartvita bilder och gör det riktigt bra. Här använder vi den för att bara komma åt att skriva ut med en färg, fotosvart. Du kan ladda ner den här: www.quadtonerip.com

Problemet är att att vissa färger är svartare än svart när man belyser en plåt med UV. Därför behöver man skriva ut med bara svart färg. Jag blev själv lurad av en person som sa att Epson skrivardrivrutin kan skriva ut med svart men det kan den inte! Den blandar färger om du tittar med lupp på utskriften. Med Quad Tone Rip QTR kan man stänga av de övriga färgerna och även lägga på en kurva som tar ner kontrasten. Jag ställer bilden som jag vill ha den i Photoshop i 16bit Gray Gamma 2.2 och sätter svart och vitpunkt till 98 och 2 och sparar den som tif. Rippen tar ner bilden till ett densitetsomfång som passar för fotopolymer. Det här har jag vidareutvecklat för mig från Peter Ragnarssons sätt att arbeta och vi har provat det på kurser som jag kört på olika bilder och det fungerar.

Den skrivare jag använder är en Epson R3880 och p600 och jag använder orginal Epsons bläck.

Rippen finns både i en Windows version och en för Mac. Skillnaden är att att Windows versionen är ett fristående program medan Mac versionen är en skrivare, QTR ingår då som ett val vid utskrift från Photoshop tex. Windows versionen har också ett verktyg “Curve Creator” där man skapar inställningar medan i Mac versionen skriver man in värden i en textfil i “Profiles” i programmappen “QuadToneRIP” för respektive skrivare. Läs mer på de tutorial som finns på www.quadtonerip.com.

I QTR:s “Curve Creator” eller i textfilen för respektive skrivare så ställer du in först vilket bläck du ska använda. Du ska bara använda svart bläck ( “K” ) eller ( “LK” ) och sänk ink limit. Skrivaren ska använda det svarta bläcket för foto eller “Photo black” mina inställningar är baserade på en utskrift på Agfa Copy jet film.

Börja med att se vilken svärta du har genom att skriva ut en testremsa med värden från vitt till helt svart, helst gör du en mätning med en densitometer för att få så bra värden som möjligt. Man behöver bara en densitet på ca 1.3 för fotopolymer.

Inställning i QTR Rip:

“DEFAULT_INK_LIMIT=100

LIMIT_K=36
BOOST_K=
LIMIT_C=0
LIMIT_M=0
LIMIT_Y=0
LIMIT_LC=0
LIMIT_LM=0
LIMIT_LK=50
LIMIT_LLK=0”

När du har svartpunkten klar försök att få en så jämn tonfördelning som möjligt. Skapa en kurva i Photoshop som ett justeringslager på bilden eller skalan och skriv ut. Gör nya utskrifter och mätningar till dess att du är nöjd. Korrigera kurvan för eventuella fel.

Spara kurvan i Photoshop när du är nöjd och läs in den i “Curve Creator” i QTR och på Mac tar du fram inställningsfilen och skriver in värdena för kurvan i fältet “GRAY_CURVE=” här är ett exempel för min p600:

GRAY_CURVE=”0;0 10;16 20;25 50;48 70;61 80;67 90;73 95;80 100;100″

Skriv ut och belys en plåt med en bild eller tonskala utskriven med kurvan. Tryck och se om resultatet är bra.

 

Om du inte har Quad Tone Rop eller en skrivare som stödjer den.

Du kan lägga på samma kurva i Photoshop på bilden inan du skriver ut bilden som vanligt. Tänk på att om du använder en skrivare med alla färger kan det  påverka vid belysning. Men det är bara att prova!

Glöm inte bort att allt trycks för hand och det bara är en hjälp att komma rätt!

Vill du få hjälp eller mer tips om mina inställningar om du har en liknande skrivare som mig hör av dig!

Lycka till! /Tomas