Du kan själv installera och använda Quad Tone Rip QTR mot en  Epson skrivare för att skriva ut orginal för uv belysning eller negativ för olika ädelförfanden eller traditionella papperskopior. Rippen är gjord för att skriva ut svartvita bilder och gör det riktigt bra. Här använder vi den för att bara komma åt att skriva ut med en färg, fotosvart. Du kan ladda ner den här som en shareware programvara: www.quadtonerip.com

Problemet är att att vissa färger är svartare än svart när man belyser en plåt med UV. Därför behöver man skriva ut med bara svart färg. Jag blev själv lurad av en person som sa att Epson skrivardrivrutin kan skriva ut med svart men det kan den inte! Den blandar färger om du tittar med lupp på utskriften. Med Quad Tone Rip QTR kan man stänga av de övriga färgerna och även lägga på en kurva som tar ner kontrasten. Jag ställer bilden som jag vill ha den i Photoshop i 16bit Gray Gamma 2.2 och sätter svart och vitpunkt till 98 och 2 och sparar den som tif. Rippen tar ner bilden till ett densitetsomfång som passar för fotopolymer. Det här har jag vidareutvecklat för mig från Peter Ragnarssons sätt att arbeta och vi har provat det på kurser som jag kört på olika bilder och det fungerar.

Den skrivare jag använder är en Epson R3880 och jag använder orginal Epsons K3 bläck.

Rippen finns både i en Windows version och en för Mac. Skillnaden är att att Windows versionen är ett fristående program medan Mac versionen är en skrivare, QTR ingår då som ett val vid utskrift från Photoshop tex. Windows versionen har också ett verktyg “Curve Creator” där man skapar inställningar medan i Mac versionen skriver man in värden i en textfil i “Profiles” i programmappen “QuadToneRIP” för respektive skrivare. Läs mer på de tutorial som finns på www.quadtonerip.com.

I QTR:s “Curve Creator” eller i textfilen så ställer du in först vilket bläck du ska använda. Du ska bara använda det svarta bläcket eller “Gray Ink” och sänk ink limit till ca 80%, på mac ser det ut så här “LIMIT_K=80” i textfilen som du hittar under respektive skrivare i installationsmappen. Skrivaren ska använda det svarta bläcket för foto eller “Photo black” mina inställningar är baserade på en utskrift på Agfa Copy jet film.

Börja med att se vilken tid du ska belysa för att få en bra exponering av plåten med orginal och akvatintraster. Efter du framkallat och tryckt en provstrip (tonskala) gör du helst en mätning med en densitometer för att få så bra värden som möjligt. Annars kan du se på trycket/ stripen var det är helt svart och vitt. Skapa en kurva för att kompensera det i Photoshop.

Gör en ny utskrift med kurvan på bilden som ett justeringslager men med samma inställningar i rippen. Belys, framkalla och tryck plåten. Ny har du en mer utdragen och anpassad skala förhoppningsvis, försök att läsa av tonerna och se värderna om du inte har en densitometer. Korrigera kurvan som kompenserar för eventuella fel. Spara kurvan och läs in den i “Curve Creator” i QTR och på Mac tar du fram inställningsfilen och skriver in värdena för kurvan i fältet “GRAY_CURVE=” tex: GRAY_CURVE=”0;0 10;13 20;23 50;47 70;62 80;68 90;76 95;84 100;100″

Glöm inte bort att allt trycks för hand och det bara är en hjälp att komma rätt!

Lycka till! /Tomas